Goedkoopste restitutiepolis 2020

Het grote voordeel van een restitutiepolis? = volledig vrije zorgkeuze!

Een restitutiepolis is voor velen de beste keuze door de volledige keuzevrijheid. Je mag dus zelf bepalen voor welke zorgaanbieder je kiest. Dat is een groot verschil met de naturapolis: met zo’n polis kun je alleen terecht bij zorgaanbieders waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten.

Top 3 goedkoopste restitutiepolis voor 2020:

  • 96,95
  • Geen vrijwillig risico
  • Vrije zorgkeuze
  • 103,95
  • Geen vrijwillig risico
  • Alle ziekenhuizen
  • 105,45
  • Geen vrijwillig risico
  • Alle ziekenhuizen

Dit zijn de 3 goedkoopste restitutiepolissen van Nederland. Bij deze zorgverzekeringen ben je verzekerd van 100% vrije zorgkeuze.

Wat houdt een restitutiepolis in?

Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen bij welke zorgaanbieder je zorg afneemt. De zorgkosten die je maakt bij een zorgverlener worden volledig vergoed. Je hebt dus volledige keuzevrijheid als het gaat om de keuze voor een ziekenhuis, zorginstelling, apotheek of andere zorgverlener. Met een restitutiepolis heb je dus veel meer keuzevrijheid dan bij een budget- of naturapolis.

Verschil natura- en restitutiepolis

Het verschil zit hem in één belangrijk ding: de keuzevrijheid als het om zorgverleners gaat. Bij een restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid. Bij een naturapolis is die keuzevrijheid een stuk beperkter.  Je kunt dan alleen terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Heb je een naturapolis en kies je ervoor om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan loop je het risico om een deel van de rekening zelf te moeten betalen. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n 25% van de rekening.

Heb je een restitutiepolis? Dan loop je geen risico een deel van het bedrag zelf te moeten betalen. Bij een restitutiepolis krijg je immers het volledige bedrag vergoed.

Voordelen restitutiepolis:

✅ Vrije artsenkeuze: zelf bepalen bij welke zorgverlener je zorg afneemt

✅ Vrijwel alle zorgkosten worden vergoed

Nadelen restitutiepolis:

Die zijn er ook: een restitutiepolis is beduidend duurder dan een budget- of naturapolis. Het verschil tussen de goedkoopste budgetpolis en restitutiepolis bedraagt in 2020 zo’n €180,- op jaarbasis.

Op deze pagina helpen we je een handje: de goedkoopste restitutiepolis voor 2020 wordt bovenaan vermeld.

Kan ik met een restitutiepolis bij alle zorgverleners terecht?

Ja, dat kan. Een restitutiepolis biedt immers volledige keuzevrijheid. Er geldt echter één maar: als de zorgverlener in kwestie niet gecontracteerd is. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan bedraagt de vergoeding 100% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. Brengt jouw zorgverlener een hoger bedrag in rekening dan het marktconforme tarief? Dan zal je het verschil zelf moeten betalen. Check dus altijd vooraf of de voor jou belangrijke zorgverleners gecontracteerd zijn. Is dat niet het geval? Dan is het raadzaam om te achterhalen of het tarief niet hoger ligt dan het gemiddelde gecontracteerde tarief.

Hoe werkt het met declareren?

In verreweg de meeste gevallen stuurt de zorgverlener de rekening direct door naar de zorgverzekeraar. De betaling wordt dan onderling geregeld. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat je de rekening moet voorschieten. Die kun je dan vervolgens declareren. Dit is echter een unicum, verreweg de meeste rekeningen worden rechtstreeks door de zorgverlener gedeclareerd.

De goedkoopste restitutiepolis voor 2020 vinden

Is een restitutiepolis voor jou de beste keuze? De premie is wat hoger, maar daar krijg je volledig vrije artsenkeuze voor terug. De 3 goedkoopste restitutiepolissen van 2020 tref je elders op deze pagina aan.